Kapat

Diş Buğdayı/Diş Göllesi /Diş Hediği


Diş Göllesi ( Hediği/Buğdayı) : Çocuğun ilk dişi çıktığında aile büyükleri akrabalar ve komşular bir araya gelerek Diş Budayı  pişirirler. Buğday yörede Hedik-Gölle olarak adlandırılır.

Pişirilip soğuyan buğdaya  isteğe göre  haşlanmış mısır, nohut fasulye, ceviz küçük şekerler  ve kuru üzüm ilave edilerek misafirlere ikram edilerek komşulara dağıtılır.

Diş Buğdayı Kurabiye

Diş buğdayı verilen komşular tabağı boşaltıp  küçük  hediyelerle iade ederler. Diş buğdayı  yapılan bebek sofra bezinin üzerine oturtulur.  Soğumuş olan bir avuç buğday başından aşağıya serpilir.

Serpilmiş olan buğdaylar toplanarak evin çatısına atılır. (dişleri ağrısız ve güzel çıksın diye) Bazı yerlerde İlk dişi çıkınca Dişi sağlam olsun diye buğday ipe dizilir duvara asılır.  Çıkan dişi ilk gören kişi bebeğe hediye alır. Hediyenin en makbulü altındır. Altın alınmasının sebebi  dişin sağlam ve dayanıklı olmasını ve uzun ömrü sembolize eder. 

Dişi ilk gören kişiye müjdelediği için hediye verilir. Diş Göllesin de  Bebeğin  önüne tepsi içinde çeşitli meslekler ait materyaller konulur. Bebek ilk neye elini uzatırsa  o objenin  temsil ettiği  mesleği yapacağına inanılır. Aldığı objeye göre süslü olacak, zengin olacak okuyup büyük adam olacak gibi yorumlar yapılır. Bebeğin  sağlıkla büyümesi için dua edilir. Buğday bereketi de temsil ettiği için bebeğin sağlıklı büyümesi ve bereketli bir yaşam sürmesi anlamını da gelmektedir. 

Gelen konuklar bebek ile birlikte müzik eşliğinde eğlenilirler. Bu eğlence bebeğin neşeli bir ömür geçirmesi için yapılmaktadır.

Diş Buğdayı (diş göllesi diş hediği) olarak  yapılan bu gelenek diş çıkaran bebeğin ilk dişini kutlamak dişlerinin ağrısız ve sağlıklı çıkması bereketli sağlıklı neşeli bir ömür sürmesi için yapılmaktadır.

Bu gelenek halk arasında yaygın olmasa da devam etmektedir ancak geç nesil  fazla uygulamakta


Takipte Kalın

laresparty © 2024 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret Yazılımı ile hazırlanmıştır